Padel - Algemeen

Padelbaan Reserveren

Alle leden kunnen onbeperkt een beschikbare padelbaan reserveren met hun KNLTB-pas via het electronisch afhangbord of via internet (ClubApp of website). Met 2 (of 3) spelers kun je minimaal 30 minuten padellen, met 4 spelers minimaal 60 minuten. Als na afloop van de speeltijd alle banen bezet zijn, mag je na 30 minuten opnieuw reserveren.

Als het clubhuis gesloten is, geeft de KNLTB-pas toegang tot het tennispark, de hal van het clubhuis en de kleedkamers.

Padelbaan Huren

Voor niet-leden is het mogelijk om een padelbaan te huren. Je huurt een baan voor € 30,00 per uur. Padel speel je altijd met 4 personen. Je kunt rackets lenen. Deze zijn op te halen in de kantine (gedurende de openingstijden). Ballen zijn te koop deze kosten €6,00. Reserveer telefonisch een baan via tel. 0321-313270 (ma/di/wo/do avond vanaf 20:00 uur en di/wo/do ochtend tussen 9:30 en 11:30 uur). Het is mogelijk om maximaal 24 uur van tevoren een baan te reserveren.

Spelregels Padel

Wil jij graag padellen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Hieronder worden de spelregels voor je op een rijtje gezet!

De Padelbaan & Padelkooi

Padel speel je 2 tegen 2. Een padelbaan is 20 meter lang en 10 meter breed. De padelkooi is aan de achterkant (glas en hekwerk) 4 meter hoog en aan de zijkant 3 meter hoog.

Scoreverloop

Het scoreverloop (of puntentelling) bij padel is precies hetzelfde als bij tennis. Padel wedstrijden zijn “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil.

Opslag

De opslag moet onderhands worden geslagen. Er wordt altijd, net als bij tennis, diagonaal opgeslagen. Voordat de bal wordt opgeslagen moet deze eerst met een stuit de grond raken achter de eigen service lijn. Verder geldt dat de bal tijdens de opslag onder of ter hoogte van de heupen geslagen moet worden.

De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiten. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (=foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop

Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiten of hem te volleren. Als de bal stuit moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuit mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt.

De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is, mag de bal buiten de padelkooi alsnog worden terug geslagen naar het speelveld van de tegenpartij (over het hekwerk of wand of door de ingang van de kooi). Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuit of een speler op een andere manier de regels overtreedt.